Lähiruokaohjelma

maanantai 26. elokuuta 2013

Herkkujen Suomi kiittää!


Herkkujen Suomi -tapahtuma sulki porttinsa aurinkoisissa ja onnellisissa merkeissä. 64 000 kävijää eivät voi olla väärässä: lähiruoka ja luomu ovat pop, ja niiden kysyntä aidosti kasvussa. Osastoilla riitti tungosta riittämiin, onneksi!





Herkkujen Suomen vetonaulana ovat tietysti ihanat tuotteet, joiden valikoima oli tänä vuonna entistä runsaampi. Ne myös kuvastivat hyvin kunkin maakunnan ruokakulttuuria ja raaka-aineita sekä ennakkoluulotonta, innovatiivista tuotekehitystä. Useiden tuotteiden, kuten Pyhän Olavin tuotteiden, brändäämisessä oli osattu hyödyntää myös ao. alueen paikallishistoriaa.



Muun muassa Kymenlaakson osastolla oli tarjolla uusin lähiruokasensaatio, ruisläppä. Se on lämpimänä tarjottava litteä ruiskuoreen tehty leipänen, joka täytetään palvatulla lampaanlihalla ja emmental-juustolla, ja maku oli suorastaan taivaallinen!


Kanta- ja Päijät-Häme tarjosi osastollaan mm. patakukkosia ja tryffeliherkkuja.



Keski-Suomen valikoima kattoi herkkuja suklaasta kaalikääryleisiin ja hunajasta kalakukkoihin.  Keskisuomalainen Roppilax tarjosi  kunnollista eksotiikkaa nokipannukahvineen ja loimulohineen, sillä tunnetusti avotulella ruoanlaittaminen on Helsingissä useammankin luvan ja keskustelun takana.



Kuopion alue profiloitui Herkkujen Suomessa etenkin villiyrteillään, osastolta löytyi myös maukasta Savo Susjia...




Lappi toi esiin upeaa luontoa ja luonnontuotteita, ja myös saamelaiskulttuuri oli vahvasti osastolla esillä. Mehu- ja hillotuotteiden lisäksi myynnissä olevat tietysti maittavat rieska- ja muut leipätuotteet sekä poroa totta kai!


Lounais-Suomen osastolla oli esillä erityisesti maakuntien vilja-aitan ja kasvihuonetuotannon tuotteita. Osastolla pääsi maistelemaan muun muassa Riihipuodin maukasta ohrapuuroa.




Pohjois-Pohjanmaan osast tarjosi herkkuja erityisesti kalan ystäville: tarjolla oli mm. lämmin-, kylmäsavu- ja graavikalaa sekä kalasäilykkeitä, mätiä ja levitteitä. Kuusamon juustojen kera pystyi nauttimaan esimerkiksi Real Snacksin perunalastuista, jonka pusseissa on maininta, millä tilalla ao. peruna on kasvatettu.



Uudenmaan teltassa oli tarjolla mm. sienikeittoa ja erilaisia kala- ja riistaruokia sekä maatilan jäätelöä, leipiä ja lettuja.



Kainuulla ei ollut varsinaista maakuntaosastoa, mutta se oli koonnut Made In Kainuu -brändin alle maakunnan tuotteita yhteisestä myyntipisteestä markkinoivan lähiruoka-auton.



Tapahtumassa oli esillä myös erilaisia lähiruoan markkinointi- ja jakelukanavia. Esimerkiksi Humppilassa toimiva Lähipuoti Remes Oy on oiva esimerkki siitä, miten kysyntä ja tarjonta saadaan paikallisalueella kohtaamaan.


Tapahtumassa oli tänä vuonna panostettu alueen visuaaliseen ilmeeseen paitsi yhteneväisten aitojamakuja -kyltitysten kautta, mutta myös luomalla personallisia maakuntaosastoja designin ja sisustuksen avulla. Erityisesti Uudenmaan maakunnan osasto ja Kuopion seutu erottuivat kauneilla osastoillaan. Uudenmaan mallia siitä, että osaston designaus annetaan opiskelijoiden tehtäväksi (Laurea amk) ja mukaan saadaan sponsori (Vallila) kannattaa muidenkin tarpeen mukaan hyödyntää.



Kymenlaakson osastolla puolestaan oli hyödynnetty sisustuksessa myös myytäviä tuotteita, ja mukaan oli saatu mukavasti myös käsityöyrittäjiä, vaikka ruoka osastolla toki oli pääosassa.





Päälavalla riitti joka päivä tapahtumia ja esityksiä: MMM:n grillausnäytöksiä, Sonja Lumpeen Vege-showta, maakuntaohjelmaa ja tuotteiden esittelyjä. Lavalla oli esillä myös aivan ihana uutuuskonsepti lasten ruokaosaamisen kasvattamiseen: Matskolan - Ruokakoulu, lavalla lapset pääsivät myös kokkaamaan. Lavalla perjantaina kolmeen kertaan esiintynyt Bönde Boogie sai Helsingin repeämään!



kuva: Erja Summers

kuva: Erja Summers






Tapahtumassa olleessa järjestöjen teltassa riitti myös vipinää, ja ihmiset saivat sieltä tietoa muun muassa lähiruoasta, luomusta, ruokahävikistä ja luonnontuotteista. 






Herkkujen Suomessa pystyi bongaamaan myös ihanan Vihreän Keijun, Luomupossun ja Ruokahukan!


kuva: Marjaana Liukko

Ensi vuonna jatketaan, eikös vaan!



Kuvat Kirsi Viljanen ellei toisin mainita

perjantai 23. elokuuta 2013

Herkkujen hurmaa Helsingin sydämessä!


Herkkujen Suomi -tapahtuma on pyörähtänyt käyntiin. Helsingin sydämessä Rautatientorilla kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma kokoaa nyt 15 maakunnasta yli sadan yrittäjän tuotteita maisteltavaksi ja mukaan kotiin ostettavaksi. Viime vuonna kävijämäärä kohosi reilusti yli 60 000 henkilöön, ja samaa totta kai tavoitellaan nytkin. Ilmojenkin on ennustettu pysyvän kesäisen lämpiminä.

Ruokaosastojen lisäksi tapahtumassa on esillä myös ruuantuotannon parissa toimivia yhteisöjä mm. Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Maa- ja kotitalousnaiset, maa- ja metsätalousministeriö / hallituksen lähiruoka- ja luomuohjelmat sekä Laatuketju, Pro Luomu, Ruokatieto ja Suomen 4H-liiton Ruokakoulu, jotka ovat koonneet voimansa yhteiseen järjestötelttaan.

Hallituksen luomu- ja lähiruokaohjelmat ovat esillä omalla osastollaan
Ennen tilaisuuden varsinaista alkua MTK järjesti messualueella medialle tiedotustilaisuuden herkullisine aamiaisherkkuineen. Tilaisuuteen oli saapunut lukuisa joukko median edustajia, joille eri puheenvuoroissa tuotiin esiin lähiruoan tuottamisen lainsäädännöllisiä haasteita sekä tutkimustuloksiin perustuen aluetaloudellisia vaikutuksia.



Keittiömestari ja Vuoden Lähiruokateko 2013 -palkinnon saanut Heikki Ahopelto loisti mediatilaisuuteen lähiruokaherkuista maistuvan aamiaisen

Avajaisia vietettiin torstaina 22.8.13 ja tilaisuuden avasi juhlallisesti Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Tuottajien näkökulmaa avajaisissa toi esiin MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja SLC:n puheenjohtaja Holger Falck Anni-Mari Syväniemen (MTK) toimiessa avajaistilaisuuden juontajana.
 


Torstaina Herkkujen Suomi oli myös osa Helsingin Taiteiden yötä ja Juhlaviikkojen tarjontaa, ja teemaan sopien lavalla saimme nähdä taidokasta ruokailoa - tällä kertaa tanssin keinoin.


Will Funk for Food -tanssiryhmä esiintyi torstaina pariinkiin otteeseen
Herkkujen Suomi -tapahtuman rinnalla Rautatieasemalla voi nauttia kymmenistä pienpanimoiden erikoisoluista Syystober -tapahtumassa.




Maisteri Simo Frangén julkisti avajaispäivänä Suomen parhaan oluen. Voittajaksi tiukkasuisen raadin käsittelyn jälkeen nousi Laitilan Imperial Stout -olut.





Herkkujen Suomi -tapahtuman järjestävät tuottajajärjestöt MTK ja SLC, Ruoka Suomi -teemaryhmä, Aitoja makuja II-hanke, Pienpanimoyhdistys ja Lammin Sahti. Maa- ja metsätalousministeriö on vahvasti mukana tapahtuman sisällön tuottamisessa. Maa- ja metsätalousministeriö järjestää päivittäin myös grillausnäytöksiä tapahtuman päälavalla, jossa grillin ääressä haastatellaan ajankohtaisista lähiruokaan ja luomuun liittyvistä asioista alan asiantuntijoita sekä tuottajia. Kunkin tapahtumapäivän viimeisen grillauksen herkkuja pääsee myös yleisö maistelemaan.

Herkkujen Suomen suojelijana toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.


Copyright © Tasavallan presidentin kanslia